község hivatalos weboldala

Az előző évek eredményességére alapozva idén is megrendezik az agrárfórum sorozatot, amely eddig Kertészszigeten, Bucsán, Ecsegfalván, Körösladányban volt, legutóbb pedig Örménykúton, Kardoson és Csabacsűdön tartották meg. Az érdeklődés egyre nagyobb a gazdálkodók körében, hiszen lassan közeleg a határidő, május 15-e, amikor a támogatási igényeket be kell adni.

Mára már hagyomány ez az agrárfórum, amelynek célja az egységes kérelembenyújtás segítése, a tavalyi év hibáinak kikerülése. A számok magukért beszélnek, hiszen egy év alatt közel a felére csökkentek a kérelmekkel kapcsolatos problémák – ismertette a fórumon Németh Tibor a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Békés Megyei Kirendeltség vezetője.


 

Felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki igyekezzen időben és pontosan beadni a kérelmet. A gazdálkodás rendkívül fontos, ugyanúgy a hibátlan kérelmek is. Nem csak a támogatási összegek lesznek nagyobbak, hanem a kötelezettségek is, amelyeket az Európa Unió előír.

 

– Ezeken a területeken sok a kunhalom, erre kifejezetten nagy hangsúlyt fektetünk, e területek művelése szigorúan tilos. Továbbá a regisztrációs adatbázis használata kiemelten fontos, így a gazdák ne feledkezzenek meg a változásokat bejelenteni, ilyen a telefonszám és a bankszámlaszám. Ezek megváltozása esetén probléma lép fel, ha a gazda nem jelenti be, hiszen a támogatások átutalással érkeznek a bankszámlára, illetve telefonon értesíti a hivatal a gazdát az ellenőrzések időpontjáról – tette hozzá Németh Tibor.

Veress Vilmos, Békés megyei főfalugazdász elmondta, hogy a 20-30 napos lemaradás az időjárás miatt az egész országban érezhető. Mindenki most kezdett neki a földművelésnek. A termelést és a termelőket segíteni akarják, ezért is fontos az agrárfórum. A Békés Megyei Kormányhivatal 30 falugazdászt alkalmaz, akik segítenek a támogatások (26 jogcímen igényelhető) beadásában. A számítógépes rendszer működésében is segítenek, és amit a falugazdász szolgáltat az teljesen ingyenes.

– Hogyan készüljenek a falugazdászhoz? Tudni kell, mit tervezünk vetni, a terület nem kerekítve, hanem a tényleges méretét kell megadni, a művelt területre kérjék a támogatást, mert akkor nem lesz túligénylés. Káresemények esetén is nagyon fontos a pontos bejelentés, a jegyzőkönyv felvétele – hangsúlyozta a főfalugazdász.

Csobán László az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság képviseletében az ellenőrzési rendszerre, a szabályok betartására figyelmeztettet. Elmondta, hogy az ellenőrzéseket az MVH jelöli ki és az illetékes szakigazgatási szerv végzi el. Az ellenőrzések során nagyon fontos az azonosíthatóság, nyomon követhetőség, az állomány-nyilvántartás három évre visszamenőleg rendelkezésre kell, hogy álljon. Minden gazdálkodó saját maga felelős a bejelentésért – ismertette Csobán László.

Erdős Norbert a fórum céljáról beszélt, miszerint a személyes találkozás a gazdálkodókkal a segítséget szolgálja, a hibás, problémás igénylések kikerülését. Kiemelte, hogy a hibás kérelmek csökkentése fontos, ennek eredményességét mutatja a javuló tendencia. Közös érdek, hogy a gazdálkodók minél hamarabb pénzhez jussanak.

Megtudtuk, hogy a térségbe új falugazdász került Demeter Péter személyében, aki már 12 éves szakmai múlttal rendelkezik, Orosházán dolgozott falugazdászként. Arra kéri a gazdálkodókat, hogy bátran és bizalommal forduljanak hozzá. Elmondta, hogy az időpont egyeztetéssel megoldható a gyors ügyintézés, ahova a gazdálkodó vigye magával a lakcímkártyát, a személyi igazolványt, a kapott jelszót (minden évben megújított), a meghatalmazást, a regisztrációs számot, illetve a bekövetkezett változásokkal kapcsolatos információkat is. A kinyomtatott kérelmeket minden gazdálkodó olvassa át a saját érdekében.

Az MVH Békés Megyei Kirendeltségének osztályvezetője, Magyarné dr. Knap Diána elmondta, hogy körülbelül 15 500 ügyfélre számítanak összesen Békés megyéből, amely nem csak az ügyintézők részéről jelent megfeszített munkát, hanem a gazdák részéről is. Kéri, hogy az igényléshez mindent pontosan nyújtsanak be, a hibákat időben korrigálják.

Az igényléseket május 15-ig lehet benyújtani, és május 31-ig szankciómentesen lehet azt javítani, pótolni. Kérés volt a szakemberek részéről, hogy azok a gazdálkodók, akik megjelentek az agrárfórumon, továbbítsák az elhangzott információkat azoknak, akik nem tudtak eljönni a rendezvényre.

(Békés Megyei Kormányhivatal)