község hivatalos weboldala

Tisztelt Adózó!

Kardos Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. november 25. napján megtartott képviselő testületi ülésén a települési adó bevezetéséről döntött, a 14/2015. (XI.26.) önkormányzati rendelettel, mely 2016. január 1. naptól lép hatályba.

A helyi rendelet szerint adóköteles a település közigazgatási területéhez tartozó termőföld, ami az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, fásított terület, halastó művelési ágban nyilvántartott földrészlet, alrészlet.

Az adó alanya az a természetes személy, aki a naptári év első napján a föld tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányaduk arányában adóalanyok. Amennyiben a földet az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya.

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 1/A. § (1) bekezdésében foglaltak alapján a települési adónak nem lehet alanya állam, önkormányzat, szervezet, továbbá – e minőségére tekintettel – vállalkozó.

A Htv. 52. § 26. pontja értelmében vállalkozó: a gazdasági tevékenységet saját nevében és kockázatára haszonszerzés céljából, üzletszerűen végző

  1. a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott egyéni vállalkozó,
  2. a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott mezőgazdasági őstermelő, feltéve, hogy őstermelői tevékenységéből származó bevétele az adóévben a 600 000 forintot meghaladja,
  3. a jogi személy, ideértve azt is, ha az felszámolás vagy végelszámolás alatt áll,
  4. egyéni cég, egyéb szervezet, ideértve azt is, ha azok felszámolás vagy végelszámolás alatt állnak.

Az adókötelezettség a tulajdonjog, vagyoni értékű jog megszerzését követő év első napján keletkezik.

Az adókötelezettséget érintő változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.

Az adókötelezettség a termőföld elidegenítés évének utolsó napján szűnik meg.

Az adóalany adókötelezettségét érintő változásokat minden esetben bejelentési kötelezettség terheli a változást követő 15 napon belül, melyet az e célra rendszeresített nyomtatványon kell bejelenteni.

Az adó alapja a földrészletnek, alrészletnek az ingatlan-nyilvántartásban aranykoronában meghatározott értéke.

Az adó éves mértéke 125 Ft/AK/év.

Az adó megfizetése félévenként 2 egyenlő részletben, az adóév március 15-ig, illetve szeptember 15-ig esedékes. A települési adót a 11733058-15347055-10240001 számlaszámra kell megfizetni.

A fentiek alapján adókötelezettség terhel minden természetes személyt, akinek a fenti leírás szerint termőföld van tulajdonában, ami Kardos közigazgatási területén (belterület, külterület) helyezkedik el.

Az adót az adózó tartozik bevallani és megfizetni. Az adóbevallást az e célra rendszeresített nyomtatványon az adóév március 15. napjáig kell benyújtani.

A bevallás elmulasztása mulasztási bírságot von maga után!

Jogszabályi hivatkozások:

– A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1), 1/A. § (1), (3), (4), (5) bekezdése,

– Kardos Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2015. (XI.26.) önkormányzati rendelete a települési adóról. Hatályos: 2016.01.01-től.

A teljes tájékoztató a mellékletekkel itt tölthető le: