község hivatalos weboldala

Javában zajlik a kardosi Polgármesteri Hivatal akadálymentesítése. A mozgáskorlátozottak is otthonosan mozoghatnak.
Kardos Község Önkormányzata 2009-ben pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Tervben (ÚMFT) meghirdetett Dél-Alföldi Operatív Program DAOP-4.3.1-09-0038 számú konstrukció keretében, a kardosi Polgármesteri Hivatal épületének komplex akadálymentesítésére. A beruházáshoz az önkormányzat bruttó 27.256.736,- Ft támogatást nyert el, amelyet 5 százalékos saját erővel egészít ki.
A projekt a kardosi községháza épületének komplex akadálymentesítésére irányul. Ezt azért fontos kihangsúlyozni, mert a kardosi Polgármesteri Hivatal – az elmúlt években végrehajtott kistérségi államigazgatási struktúra átalakítás után – Kondoros Nagyközség Önkormányzat Polgármesteri Hivatala kardosi kirendeltségeként látja el funkcióját.
Az épületében a hivatali ügyintézés mellett egyéb lakossági közszolgáltatásokat is ellátnak. Az emeleten működik a mozgókönyvtár, és a közösségi internet hozzáférést is ezen a szinten alakították ki. A munkálatok a teljes épületet érintik, és megoldják az ügyfélszolgálat komplex akadálymentesítését.
Az elnyert összeg száz százalékát a beruházás megvalósítására fordítják, a kivitelezésre nyílt közbeszerzést írtak ki. Az első eljárás érvénytelen lett, mert az ajánlati ár magasabb volt, mint a rendelkezésre álló összeg. Új, egyszerűsített közbeszerzési eljárás került meghirdetésre, ami már eredményes lett. A szerződéskötésre, illetve a munkaterület átadására 2010. október 25-én került sor. A nyertes kivitelező, nettó 20.100.315 Ft beruházási összeggel a kondorosi Ép-Center Kft. lett, aki 2011. február 3-i határidővel vállalta a beruházás befejezését.
A rekonstrukció eredményeként a hivatal épülete teljes körűen akadálymentesített lesz. Az átalakítás lehetővé teszi a kultúrterembe való zavartalan bejutást is, az előtérben pedig egy akadálymentes WC-vel kerül kialakításra. A beépítésre kerülő lift, az emeletre való feljutást könnyíti meg az épület északkeleti oldalán. A hivatal hátsó bejárata, valamint a főbejárata az épület zavartalan megközelítése érdekében rámpával lesz ellátva. Az épülethez szervesen kapcsolódik, két férőhelyes, akadálymentesített parkoló is. Az összekötő épületrész felett az emeleti bővítményben előtér, a meglévő vizesblokkok fölött pedig egy másik új mosdó helység kerül elhelyezésre. Az átalakított, illetve az új építésű helyeken, valamint a hivatali kirendeltség folyosóin a meglévő csúszós mettlachi helyett vezetősávval ellátott csúszásmentes greslapok kerülnek.
A hallássérültek körülményeinek javítása érdekében három darab indukciós készülék elhelyezése indokolt. A további infokommunikációs akadálymentesítés érdekében az akadálymentes WC és a kijáratokhoz vezető utak irányfénnyel, jelzőhanggal lesznek ellátva, a tájékozódást az épületen belül breil írással kiegészített táblák biztosítják.
Fenti átalakításokkal az ügyfélszolgálat komplex akadálymentesítése biztosított lesz.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.