község hivatalos weboldala

Népszámlálás 2022 logó

2022. évben tizenhatodik alkalommal kerül sor népszámlálásra, melynek célja, hogy pontos és részletes képet kapjunk Magyarország népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, foglalkoztatottságáról, élet- és lakáskörülményeiről. Ezek az információk szükségesek a mindannyiunk életét befolyásoló gazdasági, társadalmi döntések előkészítéséhez, a helyi fejlesztések tervezéséhez és a tudományos kutatásokhoz.

A népszámláláson való részvétel a törvényi rendelkezések alapján kötelező.

A népszámlálás lebonyolításához számláló biztosok jelentkezését várja a Kondorosi Közös Önkormányzati Hivatal.

A népszámlálás 2022. október 1. és november 28. között kerül végrehajtásra, amely három időszakra tagolódik:

  1. időszak: 2022. október 1. és 2022. október 16. között az internetes önkitöltési időszakban az adatszolgáltatók kizárólag interneten keresztül, önállóan tölthetik ki a népszámlálási kérdőíveket;
  2. időszak: 2022. október 17. és 2022. november 20. között zajlik a számlálóbiztosi terepmunka, ebben az időszakban az adatszolgáltatás már csak a számlálóbiztosok közreműködésével, személyes interjúk által teljesíthető;
  3. időszak: 2022. november 21. és 2022. november 28. között kerül sor a pótösszeírási időszakra. Ebben az időszakban már csak azon személyek összeírására kerülhet sor, akik a számlálóbiztosok általi interjú keretében sem teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket. Ekkor az összeírásból kimaradt személyeknek kell jelentkezniük a helyi népszámlálási felelősnél, azaz a jegyzőnél, akinek gondoskodnia kell ezen személyek összeírásáról is.

A népszámlálás terepen történő adatgyűjtését a számlálóbiztosok látják el, feladatuk a körzet bejárása, a körzethez tartozó internetes önkitöltési időszakban le nem zárt címek  felkeresése, az adatfelvétel lebonyolítása, a címek pontosítása, esetleges új címek felvétele, folyamatos kapcsolattartás a felülvizsgálóval.

A számlálóbiztosnak az alábbi feltételeknek kell megfelelnie:

  • legalább középfokú végzettség,
  • magabiztos alapvető számítógépes ismeretek (tablet kezeléséhez),
  • jó fellépés, beszédkészség, kapcsolatteremtő képesség,
  • konfliktuskezelő készség, motiváltság, precizitás, lelkiismeretesség,
  • megfelelő helyismeret, tájékozódási, térképkezelési készség,
  • titoktartás,
  • vállalja a felkészülés során az új ismeretek önálló elsajátítását és a vizsgázást,
  • a felkészüléshez rendelkezik saját eszközzel (PC, laptop, tablet) és interneteléréssel,
  • a folyamatos és hatékony kapcsolattartás érdekében rendelkezik mobiltelefonnal és e-mail címmel,
  • kizárólagosság: vállalja, hogy az adatfelvétel ideje alatt a KSH-n kívül más szervezet vagy személy részére az érintett címek és személyek esetében adatgyűjtést, valamint kereskedelmi ügynöki tevékenységet nem végez, illetve a sajtónak csak a KSH előzetes engedélyével nyilatkozhat;
  • fizikai erőnlét, terhelhetőség,
  • empátia,
  • tudomásul veszi, hogy személyes adatait a KSH az általa működtetett informatikai rendszerben rögzíti és a Call Centerbe érkező megkeresés esetén az érintett adatszolgáltatónak megadja;
  • nemzetiségi területen az adott nemzetiség nyelvének ismerete.

 

Számlálóbiztos csak nagykorú, cselekvőképes személy lehet.

A számlálóbiztosok kiválasztása a helyi népszámlálási felelős, azaz a jegyző feladata. A számlálóbiztosok kiválasztását követően, elektronikus oktatási rendszerben (e-learning) történő egyéni felkészülést követően tett sikeres vizsga után történik meg a szerződéskötés a számlálóbiztosi feladatok ellátására.

 

Aki úgy érzi, hogy a felsorolt feltételeknek megfelel és számlálóbiztosnak jelentkezne, kérjük, hogy a mellékelt jelentkezési lapot kérje a titkárságon, töltse ki, és adja le.

A számlálóbiztosok díjazásban részesülnek a 362/2020. (VII.23.) Korm. rendelet 3. számú melléklete alapján.

A népszámlálás során gyűjtött adatok kizárólag statisztikai célra használhatók fel. Azok összesített formában kerülnek nyilvánosságra, semmilyen módon nem összeköthetők a válaszadók személyével.

Szebegyinszki Attila
jegyző, népszámlálási felelős